Oyun Terapileri

lego-temelli-terapi-nedir

Lego Temelli Terapi Nedir?

Yapı İnşa kulübü çocukların LEGO Temelli Terapiye katıldıkları bir sosyal beceri kulü…

Devamını Oku
dot-deneyimsel-oyun-terapisi

Dot (Deneyimsel Oyun Terapisi)

Deneyimsel Oyun Terapisi (DOT), çocuğun doğuştan getirdiği iyileşmeye ve iyi olana yö…

Devamını Oku
theraplay

Theraplay

Theraplay, bağlanma teorisine dayanan yaklaşımıyla sağlıklı ve uyumlu bir ebeveyn- ço…

Devamını Oku
filial-terapi

Filial Terapi

Filial Oyun Terapisi, ebeveynlerin çocuklarıyla ilişkilerini yönlendirici olmayan oyu…

Devamını Oku
cocuk-merkezli-oyun-terapisi

Çocuk Merkezli Oyun Terapisi

Çocuk Merkezli Oyun Terapisi temellerini Carl Rogers’in Danışan Merkezli Terapisi’nde…

Devamını Oku

oyun-terapisi

Oyun oynamak çocukların bilişsel gelişimi için gerekli olan becerileri kazanmasında önemli olduğu gibi bir sonraki gelişim aşamasına geçebilmeleri için de gerekli yeterliliği ve anlayışı elde etmelerinde önemli rol oynar. Çocuklar oynadıkları oyunlar sırasında yetişkinlik hayatlarında karşılaşacakları hayat deneyimleri için kaynak sağlarlar. Dünyayı; oynadıkları oyunlarda deneyim kazanarak, ilişki kurarak tecrübe eden çocuklar, bu sayede duygularını da ifade ederler. Çocuklar için oyun bundan dolayı temel besin kaynağı gibidir.

Oyun Terapisi ise çocukların oyuncaklar ve sanat malzemeleri ile kendilerini ifade etmelerini sağlayan bir terapi türüdür. Oyunu kullanmak; çocuğun düşüncelerini ve duygularını, çocuğun kendisini ifade etmek için kelimeler kullanmak zorunda kalmadan anlatabileceği anlamına gelir. Sorunlar hakkında konuşmak çocuklar için zor olabilir. Bir çocuk, nasıl hissettiğini veya neden öyle davrandığını açıklayacak kelimelere sahip olmayabilir.

Bir çocuk neyi zor bulduğunu anlayamayabilir veya sorulursa bunu birine açıklayamayabilir. Oyun Terapisi seanslarında çocuklar birçok farklı oyuncağı ve sanat malzemesini kullanarak kendi yaratıcılıklarını keşfeder ve kendilerini ifade ederler.

Fakat her oyun, terapötik değildir. Çocuğun kendini oyun yoluyla ifade edebilmesi için yetişkinle ilişki kurması, ona güvenmesi gereklidir. Oyun yoluyla kendini ifade eden çocuğa rehberlik edecek olan kişinin bu konuda yetkinliğe sahip olması, oldukça önemlidir. Duygu ve düşüncelerini açığa çıkarak çocuğa güvenli bir alan açan oyun terapisti, çocuğun terapötik sorunlarını gözden geçirebilmesine, onları anlayabilmesine, tolere edebilmesine ve kabul edebilmesine olanak sağlar. Bu alanda eğitim almış uzmanlar çocuğa bu süreçte kabul, rahatlık ve güç sağlarlar. Oyun terapistleri, oyun terapisi odasında kabul, empati ve anlayış ortamı sağlamak için özel olarak eğitim alırlar. Oyun Terapisi oyun oynamakla aynı şey değildir. Oyun Terapisi, çocuğun kabul edildiğini ve anlaşıldığını hissetmesine, zor durumları kontrol etme veya anlama duygusu kazanmasına yardımcı olmak için, eğitimli bir oyun terapistinin mevcudiyetinde, çocuğun yaşadığı durumlarla ilgili tepkilerini "canlandırmaya" yönelik doğal eğilimini kullanır. Terapist çocuğun oyun ve oyuncaklar aracılığıyla çocukların duygularını yönetmelerine yardımcı olur.

Çoğu çocuk, yaşamları boyunca ebeveynlerinin boşanma ve çocukta yarattığı etkiler, arkadaş edinmede sorun yaşama, akran zorbalığı veya okuldaki-evdeki değişikliklere uyum sağlama gibi zor dönemlerden geçer. Bazı çocukların bu zamanları atlatmak için diğerlerinden daha fazla yardıma ihtiyacı vardır. Siz veya çocuğunuzun hayatındaki diğer yetişkinler, çocuğunuzun davranışları hakkında endişeleniyorsanız, Oyun Terapisi yardımcı olabilir. Oyun Terapisi çocuğunuzun yaşadığı zor durumlar ve duygularla ilgili çalışmasına yardımcı olmak için en uygun yöntemdir.

 

GüzelbahçeAlsancak