Otizmde Alternatif Teknikler

Kronik her rahatsızlıkta olduğu gibi otizmde de alternatif tedavi yöntemleri vardır. Ancak bu tedavilerin hiçbiri henüz bilimsel geçerliliği olan tedavi yöntemleri değildir.

Otizm Alternatif Yöntemler

Otizm tanısı konulduktan sonra bazı alternatif yöntemlere başvurulmaktadır. Bu yöntemler aşağıdaki gibidir:

İşitsel Bütünleme Terapisi

otizmde-alternatif-teknikler

Guy Berard tarafından geliştirilmiştir. Berard yöntemi olarak da bilinmektedir.

İşitme duyusunun işitsel uyaranlara karşı gereğinden fazla olması dolayısıyla öğrenmenin gerçekleşmediğini söyleyen bu yöntem otizmi hiperaktivitesi ve öğrenme bozukluğu olan çocuklarda kullanılmaktadır. Müziğin belli ses frekanslarının filtreden geçmesi sağlanarak bu acıyı hafifletebileceği düşünülmüştür.

Kulaklık aracılığıyla günde bir saat kadar yaklaşık on gün boyunca uygulanması ve bu şekilde değişik frekanslar aracılığı ile bir çeşit düzenli gel-git sağlanarak ortakulağa ve beyne mesaj uygulanması oluşturur.

Bu tedavinin küçük bir grup otistik çocuk üzerinde etkili olduğu bilinmektedir. Özellikle bazı çocukları daha sosyal, daha dikkatli yaptığı ve seslere karşı aşırı duyarlılığı azalttığı söylenebilmektedir(Korkmaz,2000) 

Duyusal Bütünleme Terapisi

Duyusal Bütünleme Terapisi, kendi vücudunun farkında olma ile değişik duyumlar arasındaki ilişki ele alınarak yürütülmektedir.

Otizmli çocuklarda sık görülen dokunmaya aşırı hassas olma veya tepkisiz kalma, vücut algısının bozukluğu yani kendi vücudunu tanıma ve kullanmadaki sorunları, koordinasyon bozuklukları gibi sorunlar ele alınır.

Temel tedaviden ziyade destek bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir.

Diyet Terapisi

Proteinler, normal sindirim esnasında bağırsakta aminoasitlere bölünürler. Bazı otistik çocuklarda sindirim sırasında bağırsaktaki bu bölünmenin aminoasit değil de peptid ( birkaç aminoasit bir arada) aşamasında kaldığı, bu peptidlerin çoğunluğunun idrara geçtiği, bir kısmının ise beyne geçip, normal sinir iletisini bozduğu ve otistik davranış şekillerine yol açtığı öne sürülmektedir.

Bu nedenle otistikler tahıl yediği zaman, bağırsakta glutemorfin şekinde peptidler veya süt içtiği zaman bağırsakta kazamorfin şeklinde peptidlerin oraya çıktığı ve bu peptidlerin beyinde opioid benzeri aktiviteleri sayesinde, otistik davranış şekillerinin ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Dolayısıyla, otizm tedavisinde gluten ve kazein içeren gıdaların diyetten çıkarılması düşünülmüştür.

Bu konuda 3 aylık bir deneyim önerilmiş ve bu sürede sonuç alınamadığı taktirde devam etmenin fayda etmeyeceği ifade edilmiştir. Bu diyet kısıtlamasının diyetisyenler eşliğinde yapılması ve bu kısıtlamanın yanısıra diyete dengeleyici bazı gıdaların eklenmesi önerilmiştir.

otizmde-alternatif-teknikler

duyusal-butunleme-terapisi

Farmakolojik Tedavi

1997’de otistik özellikleri olan çocuklarda “risperdal” uygulanmaya başlanmıştır. Uygulama sonuçlarına göre, motor hareketlilik, hiperaktivite, sosyal ilişkiler, duyusal tepkiler, dil kullanımı, kendine zarar verici davranışlar, öfke, sinirlilik, huzursuzluk belirtilerinde anlamlı klinik düzelme gözlenmiştir. Tekrarlayıcı davranışlarda ise düzelme belirtilmemiştir. Sözkonusu ilacın yan etkisi olarak kilo artışı ve sakinleşme Bu sonuçlar 6-14 çocuktan oluşan küçük gruplardan elde edilen verilerdir (Korkmaz,2000) bildirilmiştir. Şu anda risperdal ve muadilleri kullanılmaya devam etmektedir.

Sanat Terapisi

Otistik çocukların sanata ve resme olan ilgileri bilinmektedir. Bazı otistik çocukların ise bu konuda üstün yetenekli olduğu görülmektedir. Çocukların bu eğilimleri tedavi amacıyla da kullanılır. Otistik çocukların iletişim ve konuşma becerilerini geliştirmek için pek çok yöntem aynı anda ve bir arada kullanılabilir. Bazı araştırmacılar sözlü ve işaret dilinin yanı sıra eğitim programlarına müziği de koymuşlardır.

Müziğe gösterilen olağanüstü ilgi ve becerilerinin yanı sıra müziğin bu çocuklar üzerinde yatıştırıcı ve dikkat yetilerini geliştirici özelliği de fark edilmiştir. Ayrıca müzikle iletişimin sıkıcılığı ortadan kaldırıldığı, müzikteki ritim ve tını özellikleriyle sözlerin takibini ve anlaşılmasını kolaylaştırdığı bilinir.

Sanatla tedavi, sanat yapılarak ve buna uygun araç ve gereç kullanılarak bir kimsenin ya da bir grubun sanat terapisiyle tedavisidir. Sembolizayon becerisi gelişmiş otistiklerde bir sanat eserinin oluşturulması, duygular ve anl

PET Terapisi(Evcil Hayvanlarla Terapi)

  • Atla Terapi (Hippoterapi)
  • Yunusla Terapi
  • Köpekle Terapi

şeklinde çeşitli evcil hayvan terapileri yapılmaktadır.

Alternatif Tedavilere Başvururken Dikkat Edilmesi Gereken Nokta İse:

  • Bu tedavilerin hiçbirinin bilimsel geçerliliği tam olarak kanıtlanmamıştır.
  • Bu yöntemlerden yoğun özel eğitimin yanında ancak yan ve destek eğitim olarak faydalanılabilinir olduğudur.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

otizm-nedir
Otizm Nedir?

Otizm ya da Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), sosyal etkileşim, iletişim eksiklikleri, …

Devamını Oku
otizmle-ilgili-yanlis-bilinenler
Otizmle İlgili Yanlış Bilinenler

"Otizm" tanısı ilk kez Leo Kanner tarafından 1943 yılında “Erken Bebeklik Otizmi” ola…

Devamını Oku
otizmde-tani-koyma-sureci
Otizmde Tanı Koyma Süreci

Otizmi olan bireylerin çoğu fiziksel açıdan normal görünürler. Otizme kesin tanı koym…

Devamını Oku
GüzelbahçeAlsancak