Lego Temelli Terapi Nedir?

Yapı-İnşa Kulübü Nedir?

Yapı İnşa kulübü çocukların LEGO Temelli Terapiye katıldıkları bir sosyal beceri kulübüdür. Gruplar içinde Lego modelleri inşa etme üzerine kurulmuş bir sosyal beceriler programıdır. Bu yaklaşım ilk olarak Amerika Philedephia da Klinik nöropsikolog olan Dr. Dan LeGoff tarafından geliştirilmiştir. Gurubun temel amacı çocukların sosyal etkileşim becerilerini arkadaşça ve eğlenceli bir ortamda geliştirmeye çalışmaktır.

Çocuklar Yapı İnşa Kulübünde Neler Yaparlar?

Yapı-İnşa Kulübü seansları yaklaşık 1 saat surer. Seanslarda 2 ya da 3 kişilk gruplarda ve yetişkin gözetiminde Lego modelleri inşa ederler. Çocuklardan biri gereken malzemeleri bulurken (malzemeci), bir diğeri parçaların nereye koyacağını belirler (mühendis) ve üçüncü çocuk da parçaları bir araya getirir (inşaatçı).

Çocukların hepsi bu rolleri sırayla alırlar Grubu yöneten uzman çocuklara çıkan herhangi bir sosyal problem çözmede yönergelerle yardımcı olurlar.

Bir sorun çıkarsa ( izinsiz malzemeyi almak ), herkes o sırada oyunu durdurur, birlikte problemi çözmeye çalışır ve alternative bir strateji üreterek onun üzerinde çalışmaya devam ederler (izin isteyerek malzeme alma).

Yapı-İnşa Kulübünde Hangi Beceriler Çalışılır?

Sıra alma, bekleme, işbirliği kurma, sosyal problem çözme, ortak dikkat, iletişim, dil becerilerini geliştirme gibi beceriler çalışılır.

Lego Temelli Terapi İle ilgili Araştırmalar var mıdır?

Lego Temelli Terapinin özellikle 6-16 yaş arasında otizm spectrum bozukluğu tanılı çocuklarda sosyal becerileri arttırdığı araştırmalarla ortaya konmuştur.

lego-temelli-terapi-nedir

yapi-insa-klubu

Referanslar

LeGoff, D.B., Gomez de la Cuesta, G., Krauss, G. & Baron-Cohen, S. (2014). LEGO®- Based Therapy: How to build social competence through LEGO®Ⓡ-based clubs for children with autism and related conditions. London: Jessica Kingsley.

LeGoff, D. B. (2004). Use of LEGO as a Therapeutic Medium for Improving Social Competence. Journal of Autism and Developmental Disorders, 34 (5), 557-571.

LeGoff, D. B., & Sherman, M. (2006). Long-term outcome of social skills intervention based on interactive LEGOⒸ play Autism, 10(4), 317-329 Owens, G., Granader, Y., Humphrey, A., & Baron-Cohen, S. (2008). LEGO therapy and the social use of language programme: an evaluation of two social skills interventions for children with high functioning autism and Asperger Syndrome. Journal of Autism and Developmental Disorders, 38(10), 1944-1957

Bunlar da İlginizi Çekebilir

filial-terapi
Filial Terapi

Filial Oyun Terapisi, ebeveynlerin çocuklarıyla ilişkilerini yönlendirici olmayan oyu…

Devamını Oku
theraplay
Theraplay

Theraplay, bağlanma teorisine dayanan yaklaşımıyla sağlıklı ve uyumlu bir ebeveyn- ço…

Devamını Oku
dot-deneyimsel-oyun-terapisi
Dot (Deneyimsel Oyun Terapisi)

Deneyimsel Oyun Terapisi (DOT), çocuğun doğuştan getirdiği iyileşmeye ve iyi olana yö…

Devamını Oku
GüzelbahçeAlsancak