Deneyimsel Oyun Terapisi (EGT), çocuğun doğuştan gelen iyileşme ve iyiye doğru ilerleme kapasitesini vurgulayan ve çocuğun iyileşme sürecindeki içsel işleyişini gelişim teorisi bağlamında yeniden çerçeveleyen bir oyun terapisi yaklaşımıdır.
Bu yöntem, çocuğun oyunda kullandığı semboller aracılığıyla duygularını ifade etmesine olanak tanır.
Byron Norton ve Carol Norton tarafından geliştirilen Deneyimsel Oyun Terapisi ya da DOT, çocuklara oyun yoluyla ulaşarak ve onların dünyasına girerek onlara saygı duyar ve onları onurlandırır. Terapist, çocukların deneyimlerini onların bakış açısından anlayarak, çocukla saygı çerçevesinde güvenli ve güçlü bir ilişki kurar.
Deneyimsel Oyun Terapisi’nde çocuklar, gelişimsel ihtiyaçlarını, ilişki meselelerini, duygusallıklarını, geçmiş travmatik deneyimlerini ve her tür iyi hissetme algılarını, oyuncaklar ve oyun gereçleri kullanarak, çağrışımlar ve sembolik temalar aracılığıyla oyun oynayarak ifade ederler.
Deneyimsel oyun, çocuğun güvende hissettiği ortam ve koşullarda onu rahatsız eden olaylarla ilgili bakış açısını ve bu bakış açısı üzerinde tekrar tekrar çalışmasını sağlar. Bu bağlamda çocuğun duygusal acıyla, çatışmalar ve sorunlarla yüzleşerek, travmatik olayların anılarına, olayların gerçekleştiği zamandaki gelişimsel seviyesinden yeniden yaklaşmasına olanak tanır.
Çocukların Deneyimsel Oyun Terapisi’nden fayda sağlayabilmesi için sembolik oyun oynayabilir olması gerekmektedir. Gelişimsel olarak sembolize edebilme becerisi 20 aylıktan başlar ama bazı çocuklar 18 aylıkken, bazıları da 2,5-3 yaş civarında hazır olurlar.
Deneyimsel Oyun Terapisi, doğum travmalarından bağlanma sorunlarına uyku/yemek/tuvalet problemlerinden kaygı bozuklukları ve fobilere kadar çok geniş bir yelpazede güvenle uygulanan etkinliği kanıtlanmış bir modeldir.